martes, 17 de febrero de 2009

Nanjin et Taian (francais)

Salut tout le monde ca va???

Apres notre sejour a Shanghai nous sommes alle a Suhzou, une ville plain de canals a peu pret comme la Venice chinoise!!! Assez cool mais aussi assez pouvre. Un jour plus tard nous sommes alle a Nanjin un ville de a peu pret de 6 millions de citoyennes ou nous sommes alle a visiter le temple de Confucio. Il ete vraiment bizarre car meme si ete un endroit de meditacion et de prier il y avait plain de magasines et du monde qui esseyer de te vendre n'importe quoi!! Vraiment un daumage.

Lendemain matin nous sommes alle a la "purple mountain" avec le bus (notre premier fois avec cet moyenne de transport, une grand experience). La ba il y a la tombe de le Dr. Sun avec bcp de temples, de portes et aussi de pagodes (une construction tres typique en Chine). Mais pour arrive a la tombe ete necessaire de monter a peut pret 400 echelles!!! Nous n'avons pas eu bcp de chance car il a tombe la pluie tout la journee!!!

Ajourd'hui nous avons arrive a Tai'an, une petite village avec une de les montaignes taoristes plus importants de Chine!! Et a la parti haut de la montagne, il y avait la porte du ciel!!! Vraiemnt magnifique et en plus il a tombe un peu la niege!!!

Bon j'espere povoir ecrire un peu plus la prochen fois!!!

Gros Bisous a tout le monde et a bientot!!!!

DSAY DYEN (au revoir)

JAUME

P.D. Desole pour tout les fautes!!! je je je

Nanjin i Taian (catala)

Aixo es Can Pixa!! Us informem que estem en la sala VIP (hiperpijo!!!) dun ciber de Taian (Taishan) per 3 "remimbis" lhora, es a dir uns 40 centims!!! La veritat es que aqui hi ha coses molt barates (com internet, menjar o els hotels... avui per expemple, nou euros cada un en un hotel bastant bo) pero nhi ha altres que son iguals que a Occident (moltes botigues de roba, els menjars mes occidentals com el "ka-fei" (cafe) o el preu de les entrades als llocs turistics, com se passen!)

El dia 14 vam estar a Nanjin. I era el dia de Sant Valenti!!!!! I es veu que els xinessos ho celebren molt!! Vam quedar impressionats del munt de gent que hi havia pels carrers... totes les llums estaven a maxima potencia, els venedors cridaven, els globus i cors envaien la ciutat... (vam fer un gelat i ens van pintar un cor amb carmel de maduixa) i misteriosament tothom nava de dos en dos!!

A Nanjin vam passar pel temple de Confuci... al nostre gust una mica banalitzat (semblava mes una atraccio turistica que un temple) i massa carregat de blotigues i estatues lluminoses per celebrar el dia. Per uns quants yuanes et deixaven tocar un tambor gegant a lo xines i una campana amb un tronc gegant!!! I al final de tot hi havia una representacio amb instruments tipics chinessos.

Tambe a Nanjin vam agafar el primer bus direccio la Tumba del Dr Sun!! tota una experiencia tenint en compte que als busos no hi ha cap traduccio anglesa i totes les parades i indicacions estan nomes en xines!! (natres, pero, ho interpretem com dibuixets i ens entenem a la nostra manera: busca un senyor pescant, busca una tenda de campanya, busca un rei...!!) Per pagar el pato vam pagar 8 yuanes en comptes de 4 ja que nomes teniem un bitllet de 10 yuanes i aqui els conductors no et donen canvi... sino que tu pagues deu i els que entren darrere teu than de donar els seus diners del bus!! (lo qual no va passar!!)

La Tumba era una mica "sosa" (lo qual esta molt be aqui, ja que tot esta excessivament ornamentat!!) pero tota la pujada per la "Purple Mountain" fins alla era preciosa!! (392 escales!!). Despres vam agafar un trenet per anar a una Pagoda molt xula que et deixaven pujar fins a dalt i escupinar! (nooo!! es broma!!! aixo ja ho fan pel carrer!! juju). A la nit vam nar a voltar pel "poble" il.luminat i vam veure un trosset de muralla... !!

Pero lo millor de tot va ser quan vam nar amb tren de lliteres (la llitera de dalt de tot, la mes barata) durant 8,5h fins a Taian (on som avui)... vam tindre una sort increible perque vam coincidir a les lliteres amb 2 nois i 1 noia joves xinesos que tornaven a la Universitat (tenien 14h de viatge o mes!!) i que parlaven una mica dangles!! Ens vam passar tot el viatge xerrant amb ells, preguntant-nos coses i jugant a jocs!!! Els vam ensenyar la brisca, el burro (evidentment, en comptes de dir "burro" deiem "ni hao"... jajaja), el joc de les mans, las siete y media... entre altres)... i ells ens van ensenyar els numeros xinesos (pronunciar i fer els signes) tambe vam poder tastar un munt de menjars tipics seus... perque naven carregats amb un munt de bosses i menjar tipic i ens van convidar a tot (fins i tot uns "dumpings" bonissims fets cassolanament per la mare de la noia... i una carn asquerosa que pensem que era gos!!). A les 23h30 vam arribar a Taian i ens vam passar els mobils i les adreces per mantenir el contacte!!

Aqui a Taian fa molt de fred!! Pero tenim lavantatge que ens surt molt barat gairebe tot perque no hi ha gaires turistes. Avui hem nat a una muntanya, el Taishan, que es la muntanya taoista (de les cinc que hi ha) mes venerada. IMPRESSIONANT... de 1500 metres i 3 km descales empinades a mes no poder... i els xinessos de totes les edats (fins i tot velletes!!!) pujant com a campions!!! Lo mes bonic es que per ells aquest cami es com un petit "sacrifici" que fan per venerar als seus Deus i hem pogut veure algunes tradicions "religioses" com per exemple que quan arriben a dalt (precios!!!) en unes safates deixen monedes i menjar (galetes, fruita, menjar mossegat!, carmels) en forma doferiment, tambe cremen encens i fan petites oracions. Aquesta muntanya te molta historia (taoista) ja que un cop a dalt et trobes la "porta del Cel"... segons el mite de la creacio dels taoistes quan el mon era caos i el cel i la terra estaven junts va neixer Pan Gu, que va separar-los. Quan ho va aconseguir el seu cos es va separar i desintegrar convertint-se en naturalesa: dels seus ulls van neixer el sol i la lluna, de la sang els rius, de la suor la pluja i del cap i les extremitats van neixer les 5 muntanyes taoistes (el Taishan es el cap!!... la mes important!!). I aquesta nit, quan hem voltat pel poble... "atancio".... hem trobat una esglesia cristiana (forca estrany per aqui) molt senzilla, amb poques llums i on feien un assaigs de cants!! (ens en hem enrecordat de les misses a St.Ignasi!!)
Be, prou historietes... aqui tothom ens mira i ens somriu... molts ens intenten vendre coses i ens persegueixen pels carrers amb folletos, penjolls, encens... fins i tot una nena xinesa hiperautentica sha apropat a natres en un bar i ens ha preguntat "que feu aqui???" ni hao, ni hao... jaloouuu...


En fi, dema nem a un poblet perdut i si aconseguim sortir dema passat estarem a Pekin!!! Des dalla escriurem i penjarem les fotos (avui ens hem descuidat el cable!!!, sorry!!!).


Una abracada ben forta!!! Dsay dyen!!

Jaume i Txaro.